Mantar bitki dünyasının en gizemli canlılarından biridir. Mantarlarda kök, gövde ve yaprak olmadığı için aynı zamanda klorofil de bulunmadığı için diğer bitkilere göre biraz daha farklı bir görüntüleri vardır. 

Sofralara tadıyla lezzet katan, bazı medikal durumlarda iyileştirici madde olarak da kullanılan mantar tüm dünyada rağbet görmekte ve tüketilmektedir. Dolayısıyla hem tüketicinin gözdesi hem de yatırımcının biricik ürünü olabilmektedir. Mantar yetiştiriciliği hakkında daha detaylı bilgiye erişmek için Mantar Yetiştiriciliği ve Üretimi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Her ne kadar mantar yetiştiriciliği zok zor görülmese de oldukça detaylı ve özenli yapılması gereken bir iştir çünkü mantar zehirli türlerinin de varlığı sebebiyle bazı durumlarda tüketicinin çekinceyle yaklaştığı bir besindir aynı zamanda. 

Gıda olarak düşündüğümüzde lezzeti herkes tarafından kabul görmüş olan mantarın besin değeri de oldukça yüksektir. Daha önce de belirttiğimiz üzere mantar sağlık sektöründe de kullanılan bir bitkidir.

Mantarın besin değeri; 100 gramında 22 kalori bulunur ve mantarın 100 gramı 3.26 gram karbonhidrat içerir. Bunun yanında 100 gram mantarda 3.09 gram protein, 0.34 gram yağ ve 1 gram lif bulunmaktadır. Mantar aynı zamanda fazlasıyla düşük yağ oranıyla da dikkat çekmektedir. Mantarın yağ oranı neredeyse sıfıra yakındır. Mantar yüksek oranda mineral ve lif içerir. Başta selenyum olmak üzere çokça antioksidan içerir.

  • Mantarın kolesterolü düşürme özelliğinin yanında Tip 2 diyabet riskini de azalttığı bilinmektedir. 
  • İltihaplanmaya karşı vücudu destekler ve korunmasını sağlamaya yardımcı olur.
  • Enfeksiyon gibi mikrobik hastalıkları önlemeye ve onlarla mücadele etmeye yardımcı olur. Bunun yanında sindirim sisteminin korunmasına destek olur. 
  • Kan şekerini düşürebilmektedir. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. 
  • Mantarda; B2, B3, B12 vitaminleri bulunur dolayısıyla metabolizmayı destekleyici özelliğe sahiptir.
  • İçeriğinde aynı zamanda D vitamini bulunan mantar kemik sağlığına da koruyucu ve destekleyici olarak karşımıza çıkar.

Yazımızda belirttiğimiz üzere protein bakımından da zengin olan mantarın hem lezzeti hem de faydaları oldukça yüksektir. Bu sebeple hem tüketimi hem de yetiştiriciliği ülkemizde ve dünya çapında rağbet görmektedir.