Dünya nefes almaya başladığı günden beri varlığını onun kucağında sürdüren mantar hem doğanın dengesine katkıda bulunmakta hem de asırlardır sofralarımızı lezzetlendirip faydalarıyla sağlığımıza destek olmaktadır. 

Elbette birçoğumuz çok fazla mantar türünün olduğunun ve bunların bazılarının yenilebilir bazılarının da yenilemez ve zehirli olduğunun farkındayız. Ülkemizde en çok tercih edilen bazı leziz mantarlar aşağıda yer alıyor.

blog-3-1

Beyaz mantar

Türkiye’de ve dünyada en fazla tercih edilip tüketilen mantar türlerin başında beyaz kültür mantarı gelir. Her markette bulunabilen bu mantar türü aynı zamanda lezzetli yemekler için de harika bir besindir.. 

blog-3-2

İstiridye mantarı

Kendine has aroması ile en çok tercih edilen mantar çeşitleri arasındadır. Dünya çapında en çok yetiştirilen ikinci mantar türüdür. Aynı zamanda kavak ve kayın mantarı olarak da bilinen bu mantar türü görüntüsü itibari ile bilinen mantar şekline göre farklılık gösterir. Oldukça besleyici olduğu için sıklıkla tercih edilen mantarlar arasındadır.

blog-3-3

Kestane mantarı

Son dönemde ülke çapında rağbet gören mantar türlerinden biridir. Bu mantar aynı zamanda beyaz kültür mantarı türüne aittir. Fakat biraz daha büyük ve koyu renklidir. Özel tekniklerle yetiştirilir.

Mantar sofralarımızda ve tariflerimizde fazlasıyla yeri olan ve damağınızı tatlandıran besin değeri yüksek besinlerden biridir. Çok çeşitli mantar türleri olsa da ülkemizde en çok tercih edilen 3 mantar türünü sizin için derledik. 

B2, B3, B12, D vitaminleri, potasyum, selenyum bulunan mantar protein ve lif bakımından zengin yağ oranı açısından da düşük bir seviyeye sahiptir. Bu da birçok faydayı beraberinde getirir.

Hem sağlığa olan faydaları hem de tadı sebebiyle oldukça ilgi çekici bir bitki olan mantarın tüketici ve üretici talebi oldukça yüksektir. Yukarıda belirttiğimiz mantar türleri ülkemizde yetiştirilebilirler ve tat açısından başarılı bir etkiye sahiptirler.